Design A-Ö

Nedan beskriver vi alla våra designkategorier för att bena ut vad som är vad. Kanske har vi glömt något? Maila i så fall till oss på hej@design.se och dela med dig.

Grafisk Design
Webbdesign & Gränssnittsdesign
Illustration
Produktdesign & Industridesign
Textildesign & Modedesign
Accessoardesign & Smyckedesign
Möbeldesign & Interiördesign
Konst & Hantverk
3D Grafik & Animation
Foto & Bildmanipulation
Arkitektur

Grafisk Design

Kärt barn har många namn eller vad sägs om grafisk formgivning, grafisk form, grafisk design, visuell kommunikationsdesign, desktop publishing osv. Detta område kännetecknas av design som är gjord för att tryckas på t ex papper. Det kan vara en affisch, bokomslag, grafisk profil till ett företag, broschyr, faktura, tidning, logotyp osv. Typografi ingår i grafisk design och är en viktig beståndsdel. En grafisk profil till ett företag brukar bestå i att ta fram ett designkoncept för hela verksamheten. Allt som företaget producerar i text och bildväg ska innehålla samma grafiska språk. Om man använder ett typsnitt i en broschyr så bör det typsnittet även återspeglas i all annan kommunikation från det specifika företaget. Det kan också vara en färg som blir en slags "corporate colour" där färgen går igen i logotyp och annat grafiskt material som t ex en webbsida eller broschyr. Ikea har t ex blått och gult. Vissa företag har en väldigt stram grafisk profil där inga andra färger ens tillåts i designen, medan andra kompletterar med andra färger och typsnitt men med den givna grafiska identiteten som grund. Det är lite svårare vad gäller att hålla kvar vid givna typsnitt på företagets webbsida eftersom man riskerar att dessa typsnitt inte kan läsas av de som besöker sidan, så här gäller det att göra lite research först innan designen av webbprojektet fortskrider.

Grafisk design används även i andra discipliner som t ex förpackningsdesign. Om utförandet av en logotyp är typografisk för det mesta så ingår ofta även element av illustration eftersom många logotyper använder sig av en symbol eller en figur som skall känneteckna företaget. Vanligaste programvarorna för att skapa Grafisk Design är Adobes programserie med Photoshop, Illustrator och Indesign i spetsen. Det engelska ordet "Brand" eller "Branding" är också ofta förekommande i den grafiska världen. Man kan översätta det till varumärke och skapandet av det samma. Att ta fram grafik för en företagsprofil brukar vara ett jobb för en grafisk designer och görs för att stärka ett visst varumärke. Det kan vara logotyp, visitkort, informationsbroschyr, skyltar osv. Här bestämms ofta vilken färg som ska vara "corporate colour" eller vilka typsnitt som skall genomsyra hela företagsverksamheten.

Konstfack i Stockholm eller HDK i Göteborg är populära utbildningar för en blivande designer, men ytterst få tas in varje år i jämförelse med ansökningarna. Det finns förstås privata skolor som Berghs, Beckmans, Forsbergs. Dessa skolor är tyvärr betydligt dyrare att gå men är en bra merit i Sveriges reklamindustri.

Webbdesign & Gränssnittsdesign

Webbdesign är den yngsta designinriktningen. Det som utmärker en webbdesigner är att det inte bara är utseende som är betydelsefullt utan även den tekniska aspekten. Hur fungerar det interaktivt? Kan någon med dålig syn se detta? Borde man lägga till ljud för bättre förståelse? En webbdesigner tänker interaktivt. Webbdesign och gränssnittsdesign handlar inte bara om det estetiska utan det funktionella har också sin givna plats. När man designar en webbplats är det viktigt att föreställa sig hur en eventuell besökare kommer att agera på sajten. Kanske behövs det en videosnutt för att förstärka ett budskap. Då är det bra att veta lite mer om tekniken bakom skapandet av en webbplats. Bör man använda sig av Flash eller Ajax? Det har tillkommit ett helt nytt ordförråd för designers, ett kodspråk för att hantera, bygga och underhålla webbplatser. T ex: PHP, MYSQL, Javascript, Flash, CMS, .net, HTML, XHTML, XML, SHTML osv. Sökmotoroptimering eller SEO som förkortning är ju något alla webbmasters brottas med. Alla vill såklart ligga högst upp på Google när någon söker efter en vara eller tjänst. Mycket kan åstadkommas redan i uppbyggandet av strukturen och designen. Efter det så är det upp till en copy eller en SEO att fixa resten.

Exempel på utbildning i Sverige skulle vara Hyper island i Karlskrona och Stockholm. De har ett gott rykte och är en bra merit om man ska vidare till en webbyrå eller dyl. Visserligen är det en dyr utbildning sett i svenska mått.

Gränssnittsdesign kanske låter flummigt eller rentav intetsägande. Faktum är att en gränssnittsdesigner har en otroligt viktig uppgift. Ett gränssnitt kan vara en struktur i t ex en mobiltelefon. Tänk att du ska koppla ihop din mobil med andra för att genomföra en videokonferens. En gränssnittsdesigners eller interaktionsdesigners uppgift är att minimera risken att någon gör fel. Detta görs med hjälp av ett strukturerat gränssnitt där användaren inte går helt vilse i sin egen telefon. Man bör ha en stark kreativ ådra blandat med teknisk kompetens för att lyckas med detta. Översatt till engelska heter det interface design eller interaction design. På Malmö högskola finns en utbildning som heter interactive design som ligger nära detta yrke.

Illustration

Illustration kan vara allt från en liten symbol i en logotyp till en hel serie av teckningar för t ex en bok. Det viktigaste för en illustration är att förstärka ett budskap, ofta i samspel med en text.  Illustration kan ibland likna konst men med den skillnaden att en illustration aldrig är gjord för att stå på egna ben, som fri konst, utan för att framhäva ett vanligen kommersiellt budskap. I datorspelsindustrin använder man sig mycket av illustratörer som t ex sysslar med karaktärsillustration, vilket betyder att man skapar fram de olika personer som ska finnas i spelet. Sen är det upp till 3D artisten att använda dessa skisser inför färdigställandet i 3D. Mönsterdesign är en annan genre som är stor inom textilindustrin och förpackningsdesign. Mönster skapas ofta av en illustratör men även av en grafisk formgivare eller textildesigner.

Förutom en enkel penna så finns det programvaror som används för ändamålet och då främst Illustrator, Photoshop eller något 3D program. De största illustratörutbildningarna i Sverige hittar man bl a i Stockholm på konstfack. Det finns en uppsjö av utmärkta utländska också, t ex i Storbritannien som man söker genom UCAS.

Produktdesign & Industridesign

En Produktdesigner konstruerar produkter som kan vara allt från en ny design på en gasmask till en tändsticksask. Det är en hel del teknik och matematik inblandat i det här yrket. Materiallära är a och o i produktdesign och i dessa tider med rådande klimatdebatt har materialvalet fått en ännu större betydelse. Även kulturella skillnader måste tänkas igenom innan man färdigställer en produkt. Ett strålande exempel var de som hade gjort en ny väldigt bra osthyvel och skulle sälja den till länder där befolkningen använde kniv till osten. Användarvänlighet är givetvis också i topp på listan över viktiga saker att ha i åtanke. Klarar man inte att hantera varan på ett korrekt sätt utan att läsa en 100 sidig manual så lär man aldrig få någon bra recension. Kan man konstruera en snyggt designad, användarvänlig och billig produkt som passar in i hela världen, ja då har man en given succeé på gång.

En industridesigner arbetar med att utveckla produkter men även design för digitala system och tjänster, annars är det i stort sett samma som gäller för en industridesigner som för en produktdesigner. Umeå har en populär industridesignutbildning, Lunds universitet erbjuder industridesignutbildning, HDK i Göteborg har produktdesign.

Textildesign & Modedesign

Textildesigners arbetar med allt som har med tyg att göra. Deras viktigaste uppgift är att utforma funktionella och estetiskt tilltalande textilier men med ett stort mått av miljötänk. Det kan ingå uppgifter såsom mönsterdesign för en duk eller att designa ett marint motiv anpassat för ett kudfodral. En textildesigner måste även känna till alla slags tyger och vilken färg som funkar till olika material. Till en gardin vill man kanske inte använda en färg som bleks med tiden. Det finns utbildningar i både textildesign och modedesign vid högskolan i Borås.

En modedesigners vardag kretsar även den mycket kring tyg, men givetvis även andra fabrikat som läder, metall och plast. Även om det estetiska är det primära så är det mycket konstruktion och ekonomi inblandat i processen. En modedesigner ritar och konstruerar kläder.

Accessoardesign & Smyckedesign

Accessoarer används flitigt i modeindustrin och hyllorna klädesbutikerna har börjat översvämmas av accessoarer och smycken. Hobbybutikerna säljer färdiga satser med kompletta verktyg och tillbehör för att på egen hand kunna tillverka sina smycken. Tidningen Damernas Värld har nyligen instiftat ett accessoardesign pris. Så visst har dessa nästan bortglömda designstilarna fått någon slags renässans. Inte så konstigt. Vem skulle inte vilja designa en häftig klocka eller ett tufft halsband som någon kändis har på sig?

Förr var en smyckedesigner mestadels silver- eller guldsmed i grund och botten. Nuförtiden använder många smyckedesigners sig av vanlig metall, plast, läder och andra material som inte är exklusiva, det har nästan blivit en trend att inte ha så dyra smycken på sig. Helst ska det vara återvunnet material man ska bära. Accessoardesign är närbesläktat med produktdesign. Ska man skapa ett hårspänne eller en väska måste det göras en avancerad modell på papper först, sen en prototyp och slutligen produktion.

Möbeldesign & Interiördesign

En möbeldesigner måste ha en produktdesigners kompetens vad gäller framställning och visualisering av en produkt. I Sverige har vi många yrkesverksamma möbeldesigners mycket pga Ikea som hela tiden försöker förnya sig och komma med smarta lösningar för hemmen. Materialkännedom är en oerhört viktig del i den här yrkeskategorin. Även här har det blivit populärt att utforma möbler med hjälp av återvunnet material. I Jönköping kan du plugga till möbeldesigner.

Interiördesign är allt som är inomhus eller på insidan av något. Interiördesign för en bil är t ex alla knappar, ratt, stolar, klädsel osv. Interiördesign för en lägenhet kan vara färgen på väggarna, hur köksfläkten är utformad eller kaklet på toaletten. De senaste 10 åren har det blivit extremt populärt med hem&interiör tidningar och TV-program där det ska byggas om på insidan av huset eller torpet.

Konst & Hantverk

Konst är ett väldigt omfattande ord, liksom design. När man talar om konst brukar man nämna den fria konsten. Precis så är det. Konst är inte, eller rättare sagt, ska inte vara något kommersiellt gångbart. Konst skapas av fria konstnärer och när den är som bäst så finner man det där lilla underfundiga som vänder upp och ner på hela ens tillvaro.

Konst kan egentligen skapas av vad som helst och publiken har ibland blivit äcklade av att mötas av t ex avföring på duk hängande på ett galleri. Inget är väl så hatat och samtidigt så älskat som konst. Men vad är konst? Det är den eviga frågan som ingen kan svara på. Konst är inget man behöver förstå, man kanske hittar sin egen betydelse i konstverket som sätter igång hjärnan. Konst är förvisso inte alltid menat som något oidentifierbart och hemlighetsfullt. Det finns en uppsjö av konst som bara fungerar dekorativt. En röd stuga på en åker t ex. På konstskolor läser man i allmänhet måleri, skulptur, grafik, digitala medier, foto osv.
I Sverige kan man läsa konst på olika privata konstskolor eller vid konsthögskolorna i Malmö, Stockholm, Göteborg och Umeå. Nackdelen med de senare är att det är väldigt få antagningar varje år.

Konsthantverk kan också den ha sina djupa sidor men för det mesta är det en uttrycksform som inte har lika stora ambitioner att verka ogreppbar som konst. Konsthantverk är något mellan konst och pyssel. Det fokuserar kanske mer på det dekorativa och är handgjort som t ex ett broderi, en ljusstake i smide, en träskål eller en docka gjord i porslin.

3D Grafik & Animation

3D grafik är en relativt ny företeelse. Med datorns intrång och sedermera den rapida utvecklingen vad gäller prestanda så har också 3D grafik blivit större och större. Nu görs hela filmer i ett 3D program. Visserligen krävs det lika mycket kraft som i 1000 datorer för att rendera alla bildrutor inom vettig tid men det är en annan historia. En annan industri som har växt lavinartat är den inom spel. Utan 3D grafik hade den ju fortfarande varit stenålders.

Animation har även den fått en ny renessance pga datorutvecklingen. Alla har väl hört talas om en "flashanimation"? Annonsering på internet är oftast mer eller mindre animerad. Men visst, när man säger ordet animation så tänker nog de flesta på en tecknad film som Snövit. Animeringar används mycket flitigt i 3D grafik. När man väl har modellerat klart så är det fantastiskt vilka animeringar man kan göra utan att hela tiden rita om allt.
Exempel på högre utbilning är 3D-animation och visualisering på Högskolan Väst.

Foto & Bildmanipulation

Foto behöver egentligen ingen närmare förklaring. Nästan alla människor fotograferar dagligen med hjälp av en digital kamera, video kamera, telefonen, webbkameran osv. Foto har blivit en fullständigt normal företeelse bland folk. Det faktum att alla fotograferar hela tiden har nästan tagit död på foto som konstform. Det är inte längre kvalité som gäller utan kvantitet. Förr när man inhandlade dyrbar film väntade man de där extra ögonblicken för att verkligen få en bra bild. Nu stressar man med att ta 20-30 bilder av samma motiv med hopp om att åtminstone kunna använda ett. Många fotograferar och lägger upp sina bilder direkt på facebook utan att ens kolla om det blev bra eller inte. Internet översvämmas av sajter som flickr där man kan spara sina album. Givetvis har allt detta samtidigt förstärkt foto som uttrycksmedel, när alla har råd att fotografera så blir hela genren populärare.

Fotografer arbetar mestadels på uppdrag av tidningar och reklambranschen, men det finns även de som använder foto som en fri konstform och lyckas bra med det. Nuförtiden växer det upp bildbyråer som svampar ur marken och dessa är också en källa för fotografer att tjäna sig en hacka. Samtidigt är det fler och fler som just vänder sig till en bildbyrå istället för att anlita den lokale fotografen när det behövs en bild på t ex en solig park. De som har lärt sig att förbättra och manipulera sin bilder digitalt har under det senaste decenniet vunnit alltmer mark. En fotograf som inte han hantera photoshop klarar snart inte av att ha fotografi som sitt levebröd. Man kan inte längre avgöra om en bild är manipulerad eller inte, dagens sofistikerade datorgrafik och bildmanipulations program kan förändra just vad som helst.
Fotohögskolan finns i Göteborg.

Arkitektur

En arkitekt formger byggnader, utemiljöer som t ex parker och torg, interiörer som kontor och affärsrörelser. Den stora konstnärliga utmaningen hos en arkitekt må vara att skapa en originell byggnad som i bästa fall kan fungera som ett landmärke, men en enormt viktig aspekt inför varje nybygge är anpassningen mot övriga byggnader, miljö och kostnad. Innan det fanns datorer byggde man mödosamt upp riktiga modeller utifrån ritningar för att kunna presentera projektet för kunden. Detta gör man i viss mån även idag men med datorns hjälp har en arkitekts vardag förändrats drastiskt tidsmässigt.

En arkitekt använder sig ofta av ett CAD program för att digitalisera sina ritningar, vilket underlättar enormt när man ska presentera projektet till någon på andra sidan jordklotet eller göra stora ändringar. Turning Torso i Malmö är ett bra exempel på när arkitektur är som bäst. Inte bara har Malmö fått ett nytt landmärke efter kockumskranen, det har dessutom blivit vida omtalat världen över och är det högsta bostadshuset i norra Europa. Arkitektutbildningar finns t ex på Lunds universitet eller Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.