Konst & Hantverk

Konst är ett väldigt omfattande ord, liksom design. När man talar om konst brukar man nämna den fria konsten. Precis så är det. Konst är inte, eller rättare sagt, ska inte vara något kommersiellt gångbart. Konst skapas av fria konstnärer och när den är som bäst så finner man det där lilla underfundiga som vänder upp och ner på hela ens tillvaro.

Konst kan egentligen skapas av vad som helst och publiken har ibland blivit äcklade av att mötas av t ex avföring på duk hängande på ett galleri. Inget är väl så hatat och samtidigt så älskat som konst. Men vad är konst? Det är den eviga frågan som ingen kan svara på. Konst är inget man behöver förstå, man kanske hittar sin egen betydelse i konstverket som sätter igång hjärnan. Konst är förvisso inte alltid menat som något oidentifierbart och hemlighetsfullt. Det finns en uppsjö av konst som bara fungerar dekorativt. En röd stuga på en åker t ex. På konstskolor läser man i allmänhet måleri, skulptur, grafik, digitala medier, foto osv.
I Sverige kan man läsa konst på olika privata konstskolor eller vid konsthögskolorna i Malmö, Stockholm, Göteborg och Umeå. Nackdelen med de senare är att det är väldigt få antagningar varje år.

Konsthantverk kan också den ha sina djupa sidor men för det mesta är det en uttrycksform som inte har lika stora ambitioner att verka ogreppbar som konst. Konsthantverk är något mellan konst och pyssel. Det fokuserar kanske mer på det dekorativa och är handgjort som t ex ett broderi, en ljusstake i smide, en träskål eller en docka gjord i porslin.