Webbdesign & Gränssnittsdesign

Webbdesign är den yngsta designinriktningen. Det som utmärker en webbdesigner är att det inte bara är utseende som är betydelsefullt utan även den tekniska aspekten. Hur fungerar det interaktivt? Kan någon med dålig syn se detta? Borde man lägga till ljud för bättre förståelse? En webbdesigner tänker interaktivt. Webbdesign och gränssnittsdesign handlar inte bara om det estetiska utan det funktionella har också sin givna plats. När man designar en webbplats är det viktigt att föreställa sig hur en eventuell besökare kommer att agera på sajten. Kanske behövs det en videosnutt för att förstärka ett budskap. Då är det bra att veta lite mer om tekniken bakom skapandet av en webbplats. Bör man använda sig av Flash eller Ajax? Det har tillkommit ett helt nytt ordförråd för designers, ett kodspråk för att hantera, bygga och underhålla webbplatser. T ex: PHP, MYSQL, Javascript, Flash, CMS, .net, HTML, XHTML, XML, SHTML osv. Sökmotoroptimering eller SEO som förkortning är ju något alla webbmasters brottas med. Alla vill såklart ligga högst upp på Google när någon söker efter en vara eller tjänst. Mycket kan åstadkommas redan i uppbyggandet av strukturen och designen. Efter det så är det upp till en copy eller en SEO att fixa resten.

Exempel på utbildning i Sverige skulle vara Hyper island i Karlskrona och Stockholm. De har ett gott rykte och är en bra merit om man ska vidare till en webbyrå eller dyl. Visserligen är det en dyr utbildning sett i svenska mått.

Gränssnittsdesign kanske låter flummigt eller rentav intetsägande. Faktum är att en gränssnittsdesigner har en otroligt viktig uppgift. Ett gränssnitt kan vara en struktur i t ex en mobiltelefon. Tänk att du ska koppla ihop din mobil med andra för att genomföra en videokonferens. En gränssnittsdesigners eller interaktionsdesigners uppgift är att minimera risken att någon gör fel. Detta görs med hjälp av ett strukturerat gränssnitt där användaren inte går helt vilse i sin egen telefon. Man bör ha en stark kreativ ådra blandat med teknisk kompetens för att lyckas med detta. Översatt till engelska heter det interface design eller interaction design. På Malmö högskola finns en utbildning som heter interactive design som ligger nära detta yrke.